Op jacht naar de Oranje Luzernevlinder

De Oranje Luzernevlinder is een vlindersoort die als trekker ieder jaar wel naar Nederland  komt vanuit het Middellandse Zeegebied maar de aantallen schommelen behoorlijk. Dit jaar zijn ze hier in grote aantallen te vinden en kun je ze in het hele land aantreffen. Overal zag ik dan ook foto's van Oranje Luzernevlinders verschijnen en eigenlijk wilde ik deze mooie vlinder ook wel graag vastleggen met mijn camera.
Dat bleek echter makkelijker gezegd dan gedaan, ik heb volgens mij nog nooit vlinders aangetroffen die zo ongedurig van aard zijn. Wekenlang ben ik op stap geweest met de de wens om deze vlinder vast te leggen.Ik had een tweetal gebiedjes waarvan ik het vermoeden had dat ik daar wel eens Luzernevlinders zou kunnen aantreffen en dat bleek in het eerste gebied ook zo te zijn. Ik had ze nog niet eerder gezien, maar vanuit de verte zag ik al de opvallend geeloranje gekleurde vlinders rondfladderen. Ze waren echter enorm druk en gingen amper even zitten en gingen er vervolgens al weer vandoor. Ik kwam dan ook niet veel verder dan wat treurige beelden van een mooie bloemenweide met vliegende geeloranje ufo's.Ik wilde me er niet bij neerleggen dat de Luzernevlinders mij eindeloos te snel af zouden zijn en bovendien als anderen het wel voor elkaar kregen zou het mij toch ook moeten lukken om ze te kunnen fotogrferen. Dus nog maar eens naar mijn eerste gebiedje en ja hoor al gauw zag ik ze weer vliegen. Mijn grote nadeel daar was dat het een veld was vol met hoge planten, waar ik mezelf niet snel kon voortbewegen. Eindelijk bleef er een vlinder zitten en die kroop helemaal onder een blad en ging er vervolgens als een haas vandoor voor ik hem helemaal lekker close  in beeld had. Wat restte was een beeld van een wegvliegende vlinder.Ik had wel door dat ik in de hoge begroeiing van het eerste gebiedje redelijk kansloos zou blijven en besloot het tweede gebiedje nog maar eens met een bezoek te vereren. Een groot veld met Rode Klaver, waar ik me een stuk sneller zou kunnen verplaatsen en waar in voorgaande jaren door anderen ook Luzernevlinders waren gezien. Het bleek een goede keuze want al snel na aankomst kreeg ik de eerste in Oranje Luzernevlinders in beeld en kon ik ze volgen tot ze even gingen zitten.En eindelijk bleek er een vlinder  hongerig geworden van al het rond gefladder en bleef bij de bloempjes wat langer hangen. Zo kreeg ik de kans om foto's te maken waarop de vlinder prachtig naar voren komt. Helaas niet met geopende vleugels, maar de vlinders schijnen dat ook amper te doen dus ik doe het graag met deze foto's van vlinders die hun vleugels gesloten houden. Een prachtige vlinder is het die me behoorlijk heeft bezig gehouden, maar waar je door zijn zonnige kleur toch niet anders dan blij van kunt worden.En ja als het dan eenmaal lukt lijkt alles te lukken en kon ik nog een aantal foto's maken waarbij de mooie details van deze fraaie vlinder goed te zien zijn. Zoals de meer donker gekleurde oranjegele rand van de bovenste vleugels en het opvallende 8-teken midden op de onderste vleugels. Ook heeft het diertje prachtige ogen die het waard zijn om even van dichtbij te bekijken.
Uiteindelijk ben ik dus helemaal blij en tevreden met mijn ontmoeting met de eerste Oranje Luzernevlinder die ik van dichtbij heb mogen zien.

Reacties

 1. Prachtig, wat zijn vlinders toch erg mooi.
  Je moet er wel wat voor over hebben om te fotograferen, dat heb ik ook gemerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja vlindersoorten zijn niet altijd even meewerkend,
   maar zo druk als deze zijn ze gelukkig niet allemaal en alle
   vlinders zijn prachtig om te fotograferen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 2. zo zie je maar weer de aanhouder wint altijd en hoe wat een heerlijke serie weer .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. geweldig dat je deze vlinder heb gevonden. Ik woon aan de Luzernevlinder....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha ha, achter deze fladderaar heb ik vorige week ook een poosje aangelopen met de camera. Wat een fladders zijn het, die zitten inderdaad echt niet stil. Ik wist ook niet welke vlinder het was, nu dus wel en hier kan ik hem toch aardig goed bekijken. leuk, dank je wel!
  Groetjes,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meekijken kan gelukkig altijd en wie weet kun je nog eens
   in de herkansing om ze toch zelf vast te leggen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 5. De aanhouder wint! Op je laatste foto's heb je 'm toch lekker close in beeld, Coby. Prachtige serie en zo herkenbaar. Je bent trouwens al veel verder dan ik. Ik zit nog in het stadium van je eerste foto's. Zelfs vanmiddag zag ik er nog weer een voorbij speren. Er zitten er hier niet zoveel. En nu naar de volgende serie met geopende vleugels? Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ja je begrijpt het goed, er blijven altijd nieuwe wensen.
   Een opname met geopende vleugels is wel zo'n wens...
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 6. Hoi Coby
  het is een mooie vlinder je ziet ze niet zo veel maar je hebt hem mooi op de foto staan erg mooi.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou je hebt er wat voor moeten doen, maar het is je gelukt! Ik vind die eerste twee trouwens ook mooi, vlinder in zijn omgeving. Maar ik snap dat je ook een mooie close-up wilt hebben.
  Wat zijn ze onrustig he? Ze blijven maar vliegen.
  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja Cobie het is hard werken om zoiets te fotograferen soms ben ik drijfnat en dan nog ........
  Ik vind die vliegende ook zo perfect zeg allemaal trouwens !
  grt,
  Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie serie is dit, Coby.
  Voor mij zijn foto 8,9,10,11 en 12 de beste.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Coby,
  Ik vind dat de meeste vlinders een ernstige vorm van ADHD hebben,zo ongedurig zijn ze. Het vergt een heleboel geduld om ze op de foto te krijgen. Bovendien merk je later thuis dat lang niet alles zo geworden is als je hoopte. Maar, het is al eerder gezegd, het is een kwestie van volhouden. Jij mag terecht blij zijn met het resultaat.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hai Coby,

  Ja, dat zetten ze er meestal niet bij he, als je al die mooie fotoseries ziet?
  Daarom lijkt natuurfotografie ook zo simpel voor buitenstaanders, totdat je ze een camera geeft en zegt dat ze iets moeten gaan fotograferen.
  Zelfs natuurkieker moet moeite doen om een goede foto te maken ;-)
  Het voordeel dat je alleen op pad bent, betaald zich hier wel weer uit. Je kunt lekker alle tijd nemen en bent veel mobieler en dat levert je weer een aantal prachtige platen op.
  Gefeliciteerd met het resultaat. Je geduld en kennis hebben zich weer uitbetaald.

  groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 12. O o wat is dit soort verhalen toch herkenbaar, en leuk dat je ons er van mee laat genieten. Gewoon je mooiste foto plaatsen is gemakkelijk, maar dit is vele malen leuker. En uiteindelijk heb je toch een paar fraaie foto's van deze vlinder weten te maken. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik vind het fijn als foto's mooi zijn maar ik wil ook heel graag
   het verhaal bij de foto vertellen, leuk dat jij dat ook zo ervaart.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 13. Hoi Coby,

  echt een heel mooi en natuurlijk blog
  van deze aparte Luzernevlinder. De foto's in eerste helft
  vind ik echt supermooi. Gewoon in de omgeving hoe je ze aantreft
  en mooi tussen de vegetatie. Ik mag dat ook heel graag zien.
  Ook je tweede waar je ze wat dichterbij haalt is een heerlijk serie.
  Een favoriet heb ik niet want ik vind ze nl allemaal heel erg mooi :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Herkenbare ervaringen, ik heb er in het Harener Weekblad over geschreven. Jouw foto is toch veel mooier dan de mijne (maar dat komt vaker voor).

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Die heb je prachtig gekiekt Coby. Ik huppel daar ook al een aantal dagen achteraan, maar hij/zij is me steeds te vlug af. Mooi dat ie nu hier toch steeds te zien is.
  Fijn weekend,
  Groetjes Truus

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Jawel , je geduld werd beloond met een paar prachtige foto's van deze vlinder. En je hebt hem ook vliegend waardoor je de mooie bovenvleugels ook ziet. Een vlinder die ik nog nooit heb gezien, maar ook dit jaar zelf heb gezien en gekiekt.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prachtige foto's zitten er bij Coby, de laatsten mooi close en scherp.
  De eersten ver af maar mooi de vleugels te zien van de bovenkant.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dank voor al jullie reacties en commentaren, ik blijf het bijzonder
  waarderen dat zoveel mensen de moeite nemen om een reactie achter
  te laten.
  Leuk om te horen dat mijn verhaal herkenbaar is voor velen.
  En opnieuw is duidelijk dat natuurfotografie bepaald niet
  het simpelste onderdeel binnen de fotografie is, maar wel een
  buitengewoon boeiend onderdeel.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Het verhaal is gewoon datgene wat een blog zo leuk en interessant maakt, zoals in dit geval, iedereen herkent zich in de frustratie om een vlinder die maar blijft vliegen. Je eerste foto's passen dan ook helemaal in dit verhaal, en en passant heb je deze mooie luzernevlinder er dan ook nog eens vliegend op, een ware prestatie. Je laatste foto's laten de vlinder in al zijn/haar schoonheid zien, prachtig!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Diverse soorten vinken voor de lens