Vrouwtje Sperwer in de Kastanjeboom!

Eindelijk is het gelukt, ik had al tijden de wens om eens wat leuke foto's te kunnen maken van
een Sperwer (Accipiter nisus). En zoals dat vaak gaat doet zich een mooie kans voor als je er niet echt op rekent. Midden onder de maaltijd zag ik opeens een vrouwtje Sperwer in de Kastanjeboom zitten.



Die maaltijd was even niet belangrijk meer, snel de camera gepakt en kijken of ik nu dan toch eens
wat aardige foto's zou kunnen maken van deze snelle roofvogel.
Ik had de vogel al een tijdje regelmatig in de buurt zien rondvliegen, maar nog geen fotokansen gehad.
En nu zat er dan toch onverwacht een Sperwer in de tuin op een tak van de Kastanje.


Er is een groot verschil in formaat tussen een mannetje 29-34 cm en een vrouwtje 35-41cm. Dit betekent dat ze ook verschillende prooien pakken, mannetjes beperken zich tot kleinere vogels als mezen en mussen, maar de veel grotere vrouwtjes pakken met gemak Merels en andere lijsterachtigen en ook Duiven zijn niet veilig als er een Sperwervrouwtje in de buurt is.


Het vrouwtje is zoals op de foto te zien is leigrijs met grijsbruine bandagering, het mannetje heeft een meer blauwgrijze tint en roodbruine wangen en bandagering.
Ze hebben in de zestiger jaren van de vorige eeuw enorm te lijden gehad onder het gebruik van landbouwgif zoals DDT. Momenteel zijn er in Nederland ruim 4000 broedparen aanwezig. Een Sperwer kan tot 10 jaar oud worden, dat is niet heel veel als je weet dat een Havik tot wel 20 jaar oud kan worden.



Een Sperwer kan ontzettend fel achter een prooi aanjagen en ze in een snelle lage vlucht verrassen. Ook kan ie een prooi in een  langdurige achtervolging achterna zitten en het schijnt dat ze zelfs te voet vogels achterna gaan tussen de takken. Eenmaal heb ik een Sperwer gezien die een enorme duikvlucht nam in achtervolging op een vogeltje regelrecht een Berberisstruik in, zo'n akelige stekelstruik. Daar kwam die Sperwer toen helemaal verfomfaaid uit en  had ongetwijfeld hetzelfde gevoel als wielrenner Johnny Hoogerland toen die in de Tour de France in het prikkeldraad belandde...


Deze Sperwer had een tak van de grote Kastanjeboom uitgezocht als uitkijkpost. Vanaf zo'n positie kunnen ze een hele tijd lang rustig de omgeving observeren, om dan opeens in een snelle vlucht naar beneden te duiken en een prooi te grijpen. Sperwers hebben opvallend lange poten en eveneens lange slanke tenen met scherpe klauwen waar ze hun prooi stevig mee kunnen vastgrijpen.



Op een gegeven moment liep er een poes onder de tak door en ook die had mevrouw Sperwer meteen in de gaten en dat was voor mij heel fijn, want je ziet hem direct heel alert kijken en dat is natuurlijk prachtig voor de foto's. Dank aan de poes die op het juiste moment langs kwam en die ik normaal gesproken niet zo graag in de buurt van de voedertafel wil hebben.



Opeens kwam er actie in de Sperwer, je ziet op de eerste foto dat hij zijn klauwen losser om de tak klemt en een foto later ging hij eer als een raket vandoor. Op de camera heb ik beide foto's na elkaar gemaakt. En zo zie je dan hoe snel zo'n beest van rust naar actie kan omschakelen. Hij verliet de tuin en ik kon hem niet verder volgen vanwege bossages, maar het was een aangename ontmoeting.
Als je trouwens zelf een roofvogel in je tuin aantreft is het in de meeste gevallen een Sperwer, de meeste andere roofvogelsoorten zul je niet zo gauw in een tuin aantreffen.


Reacties

  1. Je had ons hier al van verteld maar deze foto's zijn zo super goed, dit is nauwelijks te beschrijven. Complimenten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Proficiat met deze superserie Coby. Prachtige opnames heb je van mevr. Sperwer genomen. Ik loop er ook al een paar dagen achteraan, maar telkens is hij/zij me te vlug af en heb ik het nakijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Proficiat Coby met deze superserie van mevr. Sperwer. Prachtige opnames heb je gemaakt. Ik loop ook al een paar dagen achter deze vogel aan, maar hij/zij is me telkesn te vlug af.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtige foto's, prachtige beschrijving!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Coby, dat is bijzonder zeg! Je zult maar zo'n sperwer in de kastanjeboom ontdekken. Goed gedaan en proficiat!
    Groeten, Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hai Coby,

    Geluk dwing je af, zeggen ze wel eens.
    Nou dit mazzeltje zou ik ook wel willen hebben. Wat een buitenkans en als ik het goed begrijp, is de kans erg groot dat het wel vaker gaat gebeuren.
    Fantastich om zo'n prachtige vogel zo'n tijd van dichtbij te kunnen bekijken en fotograferen.
    Gefeliciteerd en ik voel je hier nog nagloeien ;-)

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Coby,
    Fantastisch om een sperwer zo te kunnen fotogarferen. In je eigen tuin. heb je door het glas heen gefotografeerd? Ik denk dat je niet naar buiten kunt omdat ie dan meteen weg is?
    prachtig hoe alert hij kijkt als de peos voorbij komt.
    Mooie detailfoto van de poot. Betekent dit dat je nu minder tuinvogels ziet?
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Gonnie foto's inderdaad door het raam,de vogel had geen weet van toeschouwers. Anders was ze er zo vandoor geweest. Vogeltjes zijn even verstopt, maar zijn er zo weer hoor, is geen probleem.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Koby
    wat zijn ze weer mooi die foto's
    ik heb er van genoten,
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Coby
    Wat een schitterende serie. En wat een geluk dat deze in jullie tuin beland. JE heb er zeer zeker prima gebruik van gemaakt.
    Al met al een bijzondere ontmoeting dus.
    Groetjes Danielle

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Tjeetje, geweldig super mooi, om trots op te zijn. Dank je wel voor je serie

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hallo Coby,

    Hier hoop je natuurlijk altijd op in je eigen achtertuin een Sperwer. Daarvoor zou ik ook mijn eten laten staan. Zo'n moment had ik met de Groene specht in ons vakantiehuisje. Wat heb je heel erg mooi van dit moment gebruik gemaakt. Erg graag om zo'n Sperwer te zien, en dan vooral die scherpe blik in zijn ogen. Dat ze scherpe klauwen hebben wist ik wel, maar door deze foto's is het nog wel duidelijker geworden.

    Groeten en complimenten voor deze serie.

    Remco

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wow! Very nice series... It happens here too but we have big trees and they hide in them. All we see sometimes is when they attack a pray and of course there is no time to get the camera, we have to remember in our head.
    The pictures you took from the window are quite nice; if I wouldn't know, I wouldn't notice.
    Thank you also for the comments you have written, always interesting.
    Have a nice Sunday. Greetings, Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Mooi zeg! En dat zomaar in je achtertuin! Ze had het vast ook wat koud, pootje opgetrokken...

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wow Coby, dit is super, daarvoor zou ik ook graag mijn eten laten staan.
    Wat heb je hem mooi te pakken, vooral waar bij zo alert kijk vanwege de poes.
    En dat gewoon in eigen tuin, wat zul je in je nopjes zijn!
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Prachtige serie van deze sperwer (haha, ik zou ook mijn maaltijd achterlaten om zo'n vogel te gaan fotograferen). Wat een klauwen heeftie zeg. Super foto moment,
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wow, wat mooi! Ik kan me nog herinneren dat we op Texel onder de maaltijd ook een sperwer zagen, maar die was ons te snel af. Dit is echt super en dat hij ook nog bleef zitten. Fantastische serie.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Jeetje Coby,

    ik weet niet wat voor tuin of jij hebt, maar in mijn tuin zal ik waarschijnlijk nooit van deze grote roofvogels tegenkomen.

    Wat geweldig dat je deze in je tuin zag en ook dat je er zo'n mooie serie van kon schieten. De details van het loslaten van de tak en het wegvliegen heb je echt ontzettend mooi in beeld gebracht. Complimentje. Echt genieten dit blog.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Zoals zo vaak ontwikkel je een soort radar voor dit soort momenten. Attijd een waakzaam oog of er niet iets aan de hand is wat op de foto kan. Dat is al een teken vind ik wat de natuurliefhebber voor heeft op de rest. Maar daarmee heb je hem (haar) nog niet mooi op de foto. Dat is een ander verhaal en ook dat is super mooi. Je zal er terecht erg blij mee zijn..

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Dit zijn wel hele mooie momenten.
    Erg mooie vogel.

    Groet,
    Arné

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Wat een geluk. Super serie heb je kunnen maken. Ik lees dat je zo trots was, het eten liet je gewoon staan.

    Goed verhaal erbij! En dat in je eigen tuin. Hij kwam je bedanken voor al je liefde voor de natuur.

    Gr. Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  22. ik kan me je blije gevoel helemaal indenken...daar kun je zo gelukkig mee zijn.
    gefeliciteerd Coby.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Mooie vogel en foto's, apart dat de vogel op één been zit.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Een paar weken geleden heb ik de gelegenheid gekregen om een sperwer met een spreeuw als prooi te fotograferen en filmen (door het raam heen, dus niet zo mooi als jij): https://www.dropbox.com/sh/6zzfdfy89tqi3ld/NCMQJP3tv4

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Lang geleden heb ik gepoogd een moeder kerk uil met jongen te fotograferen die bij ons in de plataan zaten. Ik was zo dom om naar buiten te gaan en heel voorzichtig om het hoekje de foto's te maken.
    Dit is jammer genoeg mislukt. Het is jou wel weer gelukt om een prachtig avontuur tot een goed eind te brengen Coby en dat wij daar van mee kunnen mee genieten is fantastisch.
    Kijk nu al uit naar de 2de helft!!
    Vr. gr. Jan W.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland