Hoe word je een goede natuurfotograaf(1) - 10.000 uren regel

De Amerikaanse psycholoog K. Anders Ericsson heeft in de jaren '90 van de vorige eeuw onderzoek gedaan waaruit de 10.000 uren regel is ontstaan.
De 10.000 uren regel houdt in dat je een uitblinker in je vak kunt zijn als je daaraan 10.000 uren je talent actief besteedt.

Talent moet je inzetten en laten renderen. Voordat je iets goed kunt moet je veel en kwalititatief op een goed nivo hebben geoefend.
Dit gegeven kan je ook toepassen op de natuurfotografie. Wil je een goede natuurfotograaf worden, dan zul je veel tijd in alle facetten van de natuurfotografie moeten steken.

Even wat rekensommetjes:
10.000 uur is 6 jaar en 3 maanden, 7 dagen in de week 8 uur per dag investeren
10.000 uur is 10 jaar, 7 dagen per week 2 uur en 45 minuten per dag investeren.

Dat is een enorme tijdsinvestering, maar het geeft wel aan dat zaken je niet zo maar komen aanwaaien.
Als je goed wilt worden in een vak, dan moet je er heel veel mee bezig zijn.
Dat oefenen en leren zal dan ook nog eens  kwaliteit moeten hebben, het is dus niet alleen de hoeveelheid tijd die je besteedt maar vooral ook hoe je die tijd invult.
De focus moet zijn: " ik wil me verbeteren ".

Zwarte Kraai

Voor de natuurfotografie betekent dat onder andere dat je je moet verdiepen in de natuur en dat je fototechnische kennis vergaart en dat je een visie gaat ontwikkelen over jouw idee hoe een goede natuurfoto eruit ziet. Dus je zal de natuur in moeten om dieren te observeren, om te kijken waar je iets kan vinden wat je de moeite waard vindt om te fotograferen, maar je zal ook in boeken en op internet op zoek moeten naar de fototechnische kanten en weten wat je met diafragma's kan doen bijvoorbeeld. Je fotografische vaardigheden kun je ook vergroten door workshops te volgen bij ervaren natuurfotografen.

Als je de 10.000 uren regel serieus neemt, dan begrijp je waarom ervaren fotografen kunnen zeggen dat ze de foto al in hun hoofd hebben en dat ter plaatse met een enkel shot soms al realiseren en dat een beginnend fotograaf naast veel mislukte foto's af en toe een leuke foto maakt.
Het heeft dus allemaal te maken met oefenen en er heel veel mee bezig zijn op een kwalitatief goede wijze en alle aspecten bestuderen, ook zaken waar misschien wat discipline voor nodig is maar waarvan je weet dat je het moet weten of kunnen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland