Bloeiende Hazelaar en andere lentebodes

Het is vandaag 1 februari en je ziet de natuur heel langzaam weer tot leven komen. Knoppen aan bomen en struiken zie je groeien en ook de eerste bloemetjes steken hun kopje weer boven de grond.

winterakoniet


De Winterakoniet (Eranthis hyemalis) is het eerste bloempje dat in de winter boven de grond verschijnt en zijn gele bloemetjes laat zien ondanks vorst, sneeuw, kou. Als er maar even genoeg zonneschijn en warmte is komt hij te voorschijn en lokt dan de eerste insecten zoals de Aardhommel.
Als de zon niet schijnt houdt hij zijn bloemetjes gesloten.
De Winterakoniet is een plant die van oorsprong uit Zuid- Frankrijk, Italië en de Balkan komt en hier als stinsenplant is geïntroduceerd. Hij kan  bloeien vanaf januari tot in maart. Het is familie van de boterbloemachtigen (Ranunculcae).

Hazelaar

De Hazelaar (Corylus avellana) bloeit al weer volop, de lange bloeiende katjes kent iedereen wel, dit is de mannelijke bloeivorm.
Minder bekend is dat aan dezelfde boom ook een vrouwelijke bloeiwijze zit.
Aan het uiteinde van een tak zie je je een knop waaruit de kleine rode bloeivorm van de vrouwelijke bloeiwijze komt. Uiteindelijk ontstaat uit de vrouwelijke bloeiwijze de hazelnoot. De Hazelaar is een zogenaamde naaktbloeier, dat wil zeggen dat hij al bloeit voordat zijn bladeren zijn verschenen. Hij bloeit dus aan de kale, naakte takken.

Toverhazelaar

Ook de prachtige Toverhazelaar (Hamamelis mollis) staat hier en daar al weer in volle glorie mooi te zijn. Kijk eens hoe sierlijk de bloeiwijze van de Toverhazelaar is.
Deze struik is niet inheems maar komt uit oorspronkelijk uit China. Er zijn ook soorten uit Japan en ook in Amerika komen toverhazelaars voor. Het merkwaardige is dat de Toverhazelaar hier bloeit zonder dat de bladeren zijn verschenen, maar dat hij in China bloeit nadat de bladeren zijn verschenen. Hoe dit kan is tot nu toe onbekend.

Wilgenkatjes

De katjes van de Wilg verleiden me ieder jaar weer om te proberen er nog mooiere foto's van te maken. Het zijn fotogenieke takken, maar toch vind ik het een kunst om ze er echt mooi op te zetten.
De witte katjes  moeten goed uit komen en je moet vind ik ook kunnen zien dat ze een zachte structuur hebben en het meest moeilijke is om te zorgen voor een achtergrond die niet storend is.
Daarnaast waait het vaak en dat is bij het maken van macrofoto's erg lastig.
Het blijft echter een mooi foto- onderwerp en over bovenstaande foto ben ik behoorlijk tevreden.

Je ziet dus dat de natuur  heel langzaam weer aan het ontwaken is uit zijn winterslaap.
Het smaakt wat mij betreft naar meer; laat de lente maar weer komen....

Reacties

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland