Natuur-avontuur in eigen omgeving
Iedere week maak ik met een aantal natuurliefhebbers een wandeling in de eigen omgeving. We vinden het leuk om steeds weer op zoek te gaan naar natuuravontuur, naar natuurcadeautjes.
De foto's van dit bericht zijn gemaakt met hulp van Peter, die onze natuurvondsten altijd met zijn handen in beeld brengt, als dat nodig is voor een foto.
Het is leuk om te laten zien hoe divers de dingen zijn die je in de loop van een jaar dan kan tegenkomen op een wekelijkse wandeling.
De foto's van dit bericht zijn gemaakt met hulp van Peter, die onze natuurvondsten altijd met zijn handen in beeld brengt, als dat nodig is voor een foto.
Het is leuk om te laten zien hoe divers de dingen zijn die je in de loop van een jaar dan kan tegenkomen op een wekelijkse wandeling.
Op 11 maart 2010 lag er nog zo'n 1,5 cm ijs op de vijver. We waren het misschien al weer vergeten want nu is het ook koud en hebben we een vroege winter. Maar aan het begin van het jaar was het verbazingwekkend hoe lang het toen ijzig koud bleef.
Een struik waar we vaak langs lopen is de Pimpernoot, het is een struik die je niet vaak tegen komt.
In ons land zie je hem af en toe in siertuinen en in het zuiden kan er ook een enkele voorkomen in de natuur.
De Pimpernoot bloeit rond mei met heerlijk zoetgeurende witte langwerpige bloementrosjes.
In de herfst dragen ze decoratieve blaasvormige zaadomhulsels met daarin een aantal harde kogelronde zaden. De zaden werden vroeger wel gebruikt voor sieraden.
Hierboven de prachtige rups van een nachtvlinder. Het is de Meriansborstel, de vlinder zelf zal je niet gauw zomaar zien want die is alleen 's nachts actief. Maar deze prachtige rups is met wat geluk en goed speurwerk nog wel eens aan te treffen. De van lange haarborstels voorziene rups kan roze-bruinachtigzijn zoals op deze foto maar er zijn ook exemplaren die geel van kleur zijn. Een echt natuurcadeautje als je zo'n prachtige rups ziet.
De bloem en de vrucht op de foto's hierboven zijn van de Tulpenboom. Wat mij betreft de mooiste boom in onze omgeving. De Tulpenboom kan in korte tijd wel 10-15 meter hoog worden, die zet je dus niet zomaar in iedere willekeurige tuin, hij moet de ruimte hebben. Oorspronkelijk komt de boom uit Noord- amerika. De boom krijgt in de in de zomer echt prachtige tulpvormige bloemen en in het najaar komen er vruchten aan die wel wat op dennenappels lijken. Op de foto kan je mooi zien hoe fraai de zaden keurig langs de kern gerangschikt liggen.
De Tulpenboom is familie van de Magnolia, die in de volksmond ten onrechte ook wel tulpenboom wordt genoemd. Maar dit is de enige echte Tulpenboom, de Liriodendron tulipiferum!!
Wat een bijzondere vondsten hebben jullie gedaan tijdens jullie wandelingen! Als je loopt, zie je inderdaad ook veel meer van de natuur, maar je moet er natuurlijk ook wel oog voor hebben. Compliment voor Peter: de vondsten zijn zo wel heel mooi te zien (natuurlijk een compliment voor de fotograaf :) ).
BeantwoordenVerwijderenIk ben benieuwd wat jullie nog meer tegen gaan komen, zeker nu het zo mooi besneeuwd is in de natuur......