Kom mee naar buiten allemaal...

Midden in de lente is het overal prachtig en dat nodigt uit om er even op uit te trekken. Afgelopen week bracht ik een middagje door aan de waterkant. De temperatuur nog steeds een beetje beneden normaal voor de tijd van het jaar, maar het werd een middag volop fijne natuurbeleving.

glassnijder

Glassnijder

Glassnijder

Ieder jaar speur ik opnieuw naar libellen die uit hun larvenhuidje kruipen. Deze middag had ik weer het geluk om zo'n uitsluipende libel aan te treffen. Het verraste me enigszins gezien de temperatuur, maar blijkbaar was het toch de tijd voor deze libel om tevoorschijn te komen.
Wat mij betreft blijft dit een van de meest wonderlijke natuurverschijnselen, het is zo bijzonder om zo'n gedaanteverwisseling te zien. Een speciaal moment vind ik het als het diertje zich vanuit naar beneden hangende positie opricht en dan het laatste stukje van zijn lijf uit het larvenhuidje trekt.
Op datbijzondere moment heb ik ruim 20 minuten moeten wachten, ik zag hem wel al eerder wat pogingen doen en uiteindelijk lukte het.

Slijkvlieg

Maartse vlieg

Roodbruin wilgenhaantje

Roodbruin wilgenhaantje

Omdat het hele proces waarbij de libel zijn uiteindelijke gedaante krijgt nogal wat tijd in beslag neemt besloot ik tussendoor maar even in de omgeving rond te kijken of er verder nog iets te vinden was. Juist als je de tijd neemt om op een beperkt gebiedje wat rond te neuzen, kom je allerlei mooie kleine beestjes tegen. In dit geval diverse slijkvliegen, van die beestjes met prachtige glas-lood-vleugeltjes en een zwaaiende maartse vlieg. Ik zag ook een rood kevertje met zwarte stippen, in eerste instantie dacht ik een mij onbekende soort lieveheersbeestje te zien. Maar nee hoor, niet alle rode kevertjes met zwarte stippen zijn een lieveheersbeestje. Dit is een bladhaantje met de naam roodbruin wilgenhaantje, ik had hem nog nooit gezien, dus weer wat bijgeleerd en zal hem nu vast vaker tegenkomen want zo gaat dat vaak als je iets eenmaal gezien hebt is mijn ervaring en deze bladhaantjes zijn niet zeldzaam.

Glassnijder

Glassnijder

Na een half uurje weer terug bij de uitsluipende libel en je ziet dat de vleugels inmiddels helemaal uitgevouwen zijn maar nog niet volledig doorzichtig. De ogen hebben hun uiteindelijke grootte en zijn al flink van kleur veranderd. Een libel kan op dat moment ook al heel goed zien, maar is niet in staat weg te vliegen doordat de vleugels nog bij elkaar zitten, het beestje is op zo'n moment dus nog heel kwetsbaar. Het geeft mij als fotograaf wel de kans om mooie macrofoto's te maken.


Terwijl ik daar zo op mijn knieën aan de waterkant zat, zag ik een viertal meisje aankomen en toen ze wat dichterbij waren hoorde ik ze overleggen wie aan mij zou vragen wat ik aan het doen was. Er was blijkbaar eentje aangewezen, want opeens hoorde ik achter me vragen: "Wat bent u aan het doen?". Ik vertelde wat ik aan het doen was en na eerst wat aarzeling werden ze steeds enthousiaster en wilden graag meer foto's zien en wisten niet wat ze hoorden dat een libel zijn vleugels kon opblazen als een soort ballon. Met een prachtig natuurbelevingsverhaal voor thuis zetten ze hun wandeling daarna voort en mijn missie was geslaagd om interesse te wekken voor de natuur.

Klein geaderd witje

Klein geaderd witje

Oranjetipje vrouw

Glassnijder

Glassnijder

Voor mezelf was het trouwens ook een heerlijke natuurbelevingsmiddag, toen de zon er wat meer bij kwam, kwamen ook de vlinders tevoorschijn en kon ik bijvoorbeeld bovenstaand klein geaderd koolwitje vastleggen en ook nog een vrouwtje oranjetip. Onderwijl hoorde ik voor het eerst dit jaar weer de wielewaal en de koekoek, beide prachtige vogels, die ik deze keer niet te zien kreeg, maar van het horen van hun roep word ik ook al heel blij. Toen ik nog een keertje terug ging naar de libel waren er bijna tweeënhalf uur verstreken en nog waren de vleugels niet uitgeklapt, wel was de kleur nog wat intenser geworden en de vleugels doorzichtig geworden. Tijd om naar huis te gaan en na te genieten van een heerlijke lentemiddag...



Reacties

  1. Henny flokstra7 mei 2017 om 16:49

    Prachtige fotos
    Coby en weer heel wat bij geleerd

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed te horen Henny en mooi dat je er ook nog wat van hebt geleerd.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  2. Wat een heerlijke blog weer met prachtige foto's!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Was weer enorm meegenieten,dank Coby, prachtige foto's!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn te horen dat je weer hebt mee genoten en dank voor je compliment.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  4. Mooi Coby! Zowel tekst als foto's. Compliment!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zoals altijd, fantastische foto's en leerzame leuke teksten. Blijft toch bijzonder hè, dat uitsluipen van de Libellen. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je compliment Annemarie en ja dat uitsluipen van een libel blijft een wonderlijk gebeuren om te kunnen aanschouwen.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  6. Hallo Coby, dat is heel mooi weergegeven hoe het uitsluipen van de libel plaatsvindt. Het is inderdaad nog erg koud, maar ik heb al diverse libellen voorbij zien komen. Binnenkort als het dan eindelijk wat warmer gaat worden ga ik hier ook maar eens voor op pad. Je andere foto's van o.a. het geaderd witje zijn ook weer prachtig.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Coby,
    Prachtige serie kon je maken van het uitsluipende libel.
    Het blijft echt iets bijzonders echt een prachtig natuurverschijnsel.
    Leuk dat die meisjes geïnteresseerd waren, wie weet vinden ze het nu ook leuker in de natuur.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Prachtig alles gefotografeerd Coby, erg mooi om te zien.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een geduld heb je, om jaloers op te zijn.
    Gr Jan(Wilde een Tuin)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Prachtige beelden van een schitterend proces. Ik heb het ook één keer mogen aanschouwen en kunnen vastleggen. Het is een hele zit. Bij mijn Viervlek duurde het bijna 4 uur en ik was toen zo bang iets te missen dat ik geen moment om me heen heb gekeken. Misschien een volgende keer. Het roodbruine wilgenhaantje is trouwens ook een mooie soort, waar ik nog nooit van gehoord heb.Mooi vastgelegd. Hopelijk lukt mij dat ook een keer.
    Groet, Dick

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mooi zeg. Ik zou graag eens zo'n uitsluiping zien, maar is me nog niet gelukt.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hai Coby,

    Ik hoor hier gewoon hoe je die meiden verteld over de libel. Met jouw manier van vertellen heeft dat de dames ongetwijfeld enthousiast gemaakt. Het is ook een wonderbaarlijk proces en iedere keer weer mooi om vast te leggen. Wel grappig dat het voor jou inmiddels zo normaal geworden is, dat je rustig andere dingen gaat doen. De meeste mensen zouden alleen maar met die libel bezig zijn. En maar goed ook, want je hebt er een hele mooie reeks foto's aan over gehouden. Daar had je zo te zien ook wel ideaal weer voor. Mooie zachte tinten in al je foto's. Je hebt het uitsluipen weer mooi in beeld gebracht en prachtig omschreven.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Coby...

    Wat een gave blog..
    vooral de foto's van de uitsluiper vind ik super, ik
    verbaas me er elk jaar weer over, net een geboorte maar dan van een libel!
    Maar ook de andere insecten en vlinders..prachtige foto's, stuk voor stuk!!
    Mooie blog!! leuk hier weer eens te zijn..

    groet Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Coby,
    wat een geweldig mooi blog vol natuurwonderen.
    Het uitsluipen van een libel is inderdaad prachtig om te zien. De larve zijn maar "enge' beesten maar de libelle die daar uitkomt is o, zo mooi. Heel breekbaar zoals hij daar hangt totdat zijn vleugels zijn opgedroogd. Echt heel mooi in beeld gebracht.
    ook je andere diertjes en vlinders zijn prachtig om te zien. Een echt mooi natuurblog.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een schitterende blog, het uitsluipprocess heb je heel mooi in beeld gebracht. Ja het duurt erg lang, heb ik laatst zelf ook gemerkt, toch jammer dat ik niet langer heb gewacht, zie nu dat ik toch wat stappen heb gemist....
    de andere kleine beestjes zijn ook weer prachtig.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland