Een blog vol Kruisbekken

Ik heb al diverse blogs laten zien met foto's die ik  3 september heb kunnen maken in de HBN- fotohut bij de Lemelerberg. Waar ik die dag het meest van genoten heb waren zonder twijfel  de bezoeken van Kruisbekken (Loxia curvirostra), een vogelsoort die ik nog niet eerder had gezien, laat staan gefotografeerd. Nu was er volop mogelijkheid om ze uitgebreid te bekijken en een mooie serie te maken van deze prachtige vogelsoort. Regelmatig kwamen ze met een flinke groep op het water af en we telden er soms wel  twintig tegelijk.We hadden ons nog maar net goed en wel geïnstalleerd in de fotohut toen de eerste Kruisbekken zich lieten zien. Wat een supermooie vogelsoort is het, ik had ze wel eens in de vogelgidsen gezien, maar had me nooit goed gerealiseerd dat ze zo kleurrijk zijn. Met hun 15-17cm is het een forse vinkensoort die bijna net zo groot is als de Appelvinken. Net als Appelvinken kunnen Kruisbekken 2-5 jaar oud worden. Maar kruisbekken hebben een heel ander verenkleed en natuurlijk de kenmerkende gekruiste snavel.


Er waren jonge dieren en volwassenen, ik vermoed dat er enkele gezinnetjes zich bijeen gevoegd hadden die nu de omgeving aan het afzoeken waren naar de sparappels van de Sparrenbomen  in de buurt. Met hun forse gekruiste snavels zijn ze gespecialiseerd in het deskundig de zaadjes uit de sparappels te peuteren. Je kon ze ook voortdurend wel in de buurt horen en je kon aan het geluid horen wanneer ze weer in aantocht waren. Dat zijn ook leuke facetten van zo'n dag dat je de dieren observeert en hun gedrag en geroep leert kennen.

De jonge Kruisbekken hebben in eerste instantie een gestreept verenkleed. Op de bovenste foto zie je dat het dier nog helemaal gestreept is. De vogel daar onder is duidelijk aan het wisselen van het ene kleed naar het andere, een echte puber Kruisbek en aan de kleuren te zien een juveniel mannetje. Het aanmaken van veren kost heel veel energie en dus is het belangrijk dat de jonge vogels goed eten want een gezond verenkleed is van levensbelang voor iedere vogel.Om een verenkleed in conditie te houden wordt er ook heel wat gepoetst en gebadderd. Het is natuurlijk leuk als dat voor je camera gebeurt, we hebben heel wat spetterende vogels proberen vast te leggen.
Ik moet echter zeggen dat er ook heel wat in de prullenbak verdwenen is, ik vind het verdraaid lastig om daar mooie opnamen van te maken. Het zijn steeds heel korte actiemomenten en je moet dat erg goed timen en blijkbaar ben ik daar nog niet zo goed in. Af en toe is het toch gelukt en beide bovenstaande foto's ben ik best blij mee.Het rustige, bijna windstille weer bood ook goede kansen voor mooie spiegelbeeld. Het schijnt dat Kruisbekken heel vaak water moeten drinken omdat ze veel heel droge zaden eten. Om die goed te kunnen verteren is ook veel water nodig, dat is meteen de reden dat de Kruisbekken zo veelvuldig op dit water af kwamen. En zo dus veel mogelijkheden om foto's met spiegelbeelden te maken.
Nog meer drinkende Kruisbekken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Grote Bonte Spechten die ook graag op het voedsel afkwamen, kwamen de Kruisbekken alleen voor het water. Voor voedsel zijn de Kruisbekken echt aangewezen op de zaden in de sparrenappels. Het betekende wel dat je de Kruisbekken vrijwel uitsluitend op de grond bij het water te zien kreeg. Af en toe vlogen ze wel even aan op een stronk maar meestal te kort om dat vast te kunnen leggen. Voordeel was dan weer wel dat er zoveel verschillende exemplaren waren bij de Kruisbekken.


Meest opvallend was dit volwassen mannetje, hij viel op vanwege zijn echt knalrode kleur. Vooral als de zon er op scheen was het schitterend. Het was ook wel een enorm dominant machokereltje die regelmatig uitviel naar vooral de jonge mannetjes. Hier joeg hij ook een paar jonge mannetjes weg en je ziet de water spetters nog in het rond vliegen van de weg vluchtende jonge vogels. Een imposante vogel met een indrukwekkende bek, daar zou ik als jong vogeltje denk ik ook voor uit de weg gaan.
He was enorm genieten van deze vogelsoort, prachtige dieren zijn het en echt mooi om ze daar te hebben kunnen zien en fotograferen.

Reacties

 1. Geweldig Coby! Wat een mooie serie heb je er van gemaakt.
  Complimenten, en vr gr Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow!!! wat een prachtige serie zeg:-) Die heb ik nog nooit gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou nou.....wat een super foto,s , met als klapstuk die kaatste!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tjongejonge Coby, jij hebt daar écht een TOP-dag gehad, en dit is wel de grootste klapper! Fantastische beelden van deze aparte vogels, die ik ook nog nooit heb gezien.

  Groeten
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt mooie foto's gemaakt van de Kruisbekken, ik heb er van genoten!
  Groetjes, RW & SK

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb de foto's met plezier bekeken. Prachtige serie. Groeten Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tjonge Coby,wat een geweldige serie van deze kruisbekken.
  Ze zijn allemaal stuk voor stuk prachtig scherp, heel goed gefotografeerd.
  Ik heb deze nog nooit in het echt gezien, ook de appelvink niet, erg hé.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. daar zijn ze eindelijk: de kruisbekken!
  prachtige foto's weer Coby... wat een dag hadden jullie zeg :-)
  heel bijzondere vogel dit... wat een snavel.... helaas heb ik ze nog nooit gezien.
  en nu ben ik erg benieuwd naar jouw paddenstoeltjes.
  je zou ervoor op uit toch?
  groetjes, Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Coby wat is dit mooi een soort die ik nog nooit heb gezien en jij heb ze met zo.n twintig tegelijk en hoe geweldig mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gekruiste vingers heb je niet meer nodig Coby, het is al gelukt met die Kruisbekkies. Hier komen ze ook wel eens uit het bos, maar niet zo mooi rood als die van jou en………het is me nog nooit gelukt om er goede foto’s van te maken. Dan zitten ze weer te hoog in de boom – stijve nek – en dan is de zon weer te fel – harde schaduwen -, maar jou is het gelukt. Proficiat!!!
  Hartelijke groet, Wout

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een mooie serie. Had dit vogeltje nog nooit gezien...

  Groetjes,
  Jeanine

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Coby,

  Nou met terecht, save the best voor last. Schitterende vogels zijn het, die ik meerdere malen gezien heb, maar nooit heb kunnen fotograferen. Je begrijpt dat ik een beetje groen achter mijn toetsenbord zit ;-)
  Echt heerlijk dat er zo'n grote groep constant op bezoek komt, maar dat is ook direct het nadeel. Zeker als je zonder zoom aan het fotograferen bent. Af en toe een halve vogel en door de drukte niet goed weten waar je op moet richten en dan aan alle kanten de momenten missen.
  Nou gelukkig heb je toch een hoop prachtige opnamen kunnen maken zeg.
  Nummer 10 en 11 zijn prachtig. Wat een heerlijke platen. Nummer 16 is natuurlijk helemaal super.
  Sommige foto's zijn ook zo prachtig gedetailleerd. Echt top!
  Wat zullen jullie gejubeld hebben in die hut. En ik weet zeker dat het bij ieder kruisbekgeluidje in de verte was :"Daar komen ze weer aan". Prachtserie.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geweldig mooi Coby, ben er stil van!.
  Deze week gaan we ook een dag doorbrengen in HB#2.
  Hopelijk zijn er nog wat Kruisbekkies achtergebleven:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Inderdaad een heel mooi vogeltje, Coby. Maar jouw serie is ook helemaal TOP. Ik zie deze vogels alleen op blogs voorbij komen. Zelf heb ik ze nooit gezien, dus voor mij is het dubbel genieten. Foto 10 vind ik heel erg mooi. Het is net of hij zichzelf zit te bewonderen. De uitvallende vink op 16 is een fantastisch moment. Schitterend! Je series worden steeds mooier, volgens mij. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wel van gehoord, maar nog nooit gezien. Wat zijn dit prachtige vogels en wat heb jij hier schitterende (actie)foto's van weten te maken.
  Het is wel duidelijk dat jullie een superdag hebben gehad daar in de fotohut. Ondanks dat je misschien veel foto's hebt moeten wegdoen, heb je hier wel een heel mooie serie laten zien. Dit smaakt naar meer!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtige serie zeg!Ik heb er al heel wat foto's van gezien op internet, maar deze serie mag er ook zeker zijn!
  En wat is die laatste gaaf zeg! Nog niet eerder gezien zo.

  Groet,
  Arné

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo Coby,

  Prachtig blog met schitterende foto's van de Kruisbekken. Wat is het toch een ideaal plekje daar in Lemelerberg. Dit is echt de plek om Kruisbekken zo mooi op de kiek te zetten. Als je er dan ook nog eens 4 in 1 foto kan krijgen, ja dan wordt je vanzelf wel blij.

  Het jammere vind ik alleen wel dat hun verenkleed nog niet optimaal is, omdat ze in deze tijd aan het ruien waren, maar ik zou méér dan tevreden zijn met zo'n serie!!

  Gr,
  Remco


  ps. ik mag 29 nov een poging wagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ohw..... wat had ik graag naast je gezeten Coby :-)
  Ik heb dit vogeltje ook nog nooit gezien. Wat een gave serie heb je hiervan
  weten te maken, echt fantastisch. ik heb ze uitgebreid bekeken en zie
  hele mooie kleuren, heel veel details. Ook de weerspiegeling van foto 11 is geweldig mooi.
  ik kan me voorstellen dat jou dag werkelijk niet meer stuk kon.
  Dikke complimenten Coby.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wow, wat is dit mooi Coby.
  Ik zit met open mond te kijken, super mooi.
  Wat zul je genoten hebben.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Een prachtig spektakel , mooi in beeld gebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Tsja, wat kan ik hier nog aan toe voegen. Het zijn gewoon prachtige foto's van een kleurrijk vogeltje. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Jeetje Cobie wat ben jij met een gouden kaartje thuis gekomen het is niet goed voor mijn ogen hoor hihihihi ik zit echt zooooo te genieten !!!
  Bedankt voor je show .
  grt,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Met bewondering naar de foto's van de Kruisbek zitten kijken. Mijn complimenten !!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een super ervaring, wij hadden ook al eens naar de HBN hutten gekeken maar dit is toch wel de hoofdprijs.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland