Sperwer grijpt vogeltje

Paniek afgelopen week op mijn voederplek! Ik had al gemerkt dat de vogeltjes op de voederplek extra alert waren en bij het minste of geringste op de vlucht gingen.
Toen ik donderdag thuis kwam was dat allemaal niet anders, zeer schrikachtige en nerveuze vogeltjes zodat  ik vermoedde dat de Sperwer (Accipiter nisus)  een aanval had gedaan op de voederplek.


Nadat ik in eerste instantie geen enkele vogel op de voederplek zag kwamen er toch weer groepjes Huismussen (Passer domesticus) , Vinken (Fringilla coelebs), Groenlingen (Chloris chloris) en Kepen(Fringilla montifringilla) aangevlogen. Ook nu vlogen ze regelmatig op en toen het een tijdje helemaal stil bleef keek ik eens even extra aandachtig naar de voederplek en keek recht naar een mannetje Sperwer op de schutting en overduidelijk met een prooi in zijn klauwen.Ik wist niet hoe gauw ik mijn camera moest pakken die ik overigens altijd voor het grijpen heb liggen en sloeg aan het fotograferen. Eind van de middag, dus matig licht en ook nog tegenlicht, dat was best lastig.
Wat een fascinerend gebeuren om zo'n roofvogel zo dichtbij in je eigen tuin te kunnen zien. Het was waarop ik al een jaar hoopte nadat ik vorig jaar de kans kreeg om een leuke serie te maken van een Sperwervrouwtje die in een Kastanjeboom zat. Mijn volgende Sperwerserie zou er liefst eentje moeten worden van een Sperwer met een prooi.En nu zat er dan plotseling een mannetje Sperwer op nog geen 4 meter van me vandaan op de schutting met een buit gemaakt vogeltje. Ik had op mijn wensenlijstje ook nog staan dat ik graag wilde dat de prooi al dood zou zijn. Ik heb wel eens beelden gezien waarbij de sperwer een nog levend dier begint te plukken en ik moet zeggen dat ik niet zo van dat soort taferelen hou. Maar ook in dit opzicht was rekening gehouden met mijn wensen want het arme vogeltje was zijn koppie al kwijt dus er zat weinig leven meer in.


Het viel niet mee om me in deze situatie rustig te houden, ik wilde graag kijken, maar ik wilde ook heel graag dit bijzondere gebeuren vastleggen. En daardoor verloor ik toch wel een beetje mijn voorzichtigheid en besloot zo dicht mogelijk bij het raam te gaan staan in de hoop dat de Sperwer dusdanig op zijn prooi geconcentreerd was dat hij zich niks van me zou aan trekken. Op de onderste foto is echter duidelijk te zien dat hij mij wel degelijk achter het raam had ontdekt.Hoewel er een wens van me in vervulling ging stond ik anderzijds toch met  wat tegenstrijdige gevoelens te kijken en vroeg me af wie er nu van de voederplek geplukt zou zijn. Ik hoopte dat het niet een van de Appelvinken zou zijn, waar is juist zo blij mee was dat ik ze op mijn voederplek kreeg. Ik heb geen foto waar je goed  het verenkleed van het slachtoffer kunt zien, maar uit wat er dan wel te zien is denk ik dat het een Huismusje is geweest dat ten prooi was gevallen aan de Sperwer.Fascinerend vind ik altijd de blik van de Sperwers, daar straalt altijd een enorme felheid uit, een felheid die ze ook bij het jagen aan de dag leggen. Als uit het niets komen ze aangevlogen, grote paniek veroorzakend bij alle vogeltjes. Deze Sperwer vond mijn aanwezigheid toch te veel van het goede en verdween achter de schutting. Toen ik na een tijdje even achter de schutting ging kijken zag ik tot mijn verrassing twee Sperwers waaronder ook een vrouwtje. Ik ben blij met deze serie, maar ondertussen hou ik wel mijn hart vast voor de bezoekers van mijn voederplek, want hoe spectaculair deze ontmoeting ook was is hoop niet dat ze te veel slachtoffers gaan maken onder mijn vaste gasten.
Wie ook de blog van het vrouwtje Sperwer wil zien kan kijken op deze blog.

Leuk: inmiddels staat een van de foto's ook op de website van  SOVON bij een artikeltje over  Sperwers in de tuin.


Reacties

 1. Weer een mooi blogje Coby. Mooie Sperwer...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige serie Coby, wel heftig dat de sperwer een prooi te pakken heeft maar zo is de natuur.
  Ik hoop niet dat al je vogels die op de voerplek komen er aan gaan, want nu de sperwer heeft ontdekt dat er kansen zijn om te eten zullen ze terug komen.
  Er staat je dus nog wel een spektakel te wachten.
  Fijn weekend, Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een geweldige boffer ben jij toch. Duidelijk is voor iedereen dat je voor een leuke waarneming niets anders hoeft te doen dan Coby uit te nodigen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ha leuk Kees, ja ik heb wel veel geluk de laatste tijd met mijn natuurbelevenissen.
   Maar als ze jou meenemen is er ook altijd wel wat bijzonders te zien.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 4. Wow, wat een belevenis! En ook, wat een geweldige foto's heb je hiervan kunnen maken. Super!
  Toch bijzonder dat die Sperwer bleef zitten, want ze zijn behoorlijk schichtig en inderdaad pijlsnel...
  Je hebt je voedertafel wel heel aantrekkelijk gemaakt voor roofvogels, vrees ik, door al die andere mooie vogeltjes ernaar toe te lokken ;)

  Fijn weekend en een lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja dat verwacht je niet gauw zo dichtbij te kunnen fotograferen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aan de ene kant denk ik: hè wat zielig, aan de andere kant moet zo'n sperwer ook leven. Wat een spektakel, Coby. En dat je daar dan net getuige van bent. Je had ook weg kunnen zijn. Ik heb dit 1x in de open polder gezien, maar op een niet te fotograferen plekje. Jij hebt er tenminste een fantastische serie aan over gehouden. Wat moet dit nu nog overtreffen? Fijn weekend. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Joke, het was een bijzondere ervaring, inderdaad wel met wat dubbele gevoelens.
   En ja er zal vast nog wel weer eens iets gebeuren wat dit overtreft.
   Er is zoveel te genieten in de natuur, ik geniet ook evenzeer van de alledaagse dingen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 7. Wauw Coby, mooie serie. En ja, is dit boffen of een geluk bij een ongeluk? Maar super dat je thuis was en het zo kon vastleggen, ook de Sperwer moet eten, dan maar even bij jou op de schutting. Maar dat geeft wel schrik onder de vogeltjes die zo genoten van jou gastvrijheid. Je hebt wat aan ze uit te leggen! Het is wel een schitterende vogel, ondanks zijn wat ruwe tafelmanieren. Dank je wel voor het meegenieten mogen. Zo is joun blog ook echt een natuurdagboek, leuk is dat. Goed weekend en veel natuur plezier gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Hannie, het heeft inderdaad wel wat teweeggebracht bij de vogeltjes, ze zijn echt super schuw nu en heel alert.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
  2. Wat leuk dat je foto op de site van Sovon is te zien met een link naar je blog! Maar ja, educatief en informatief is je blog dan ook zeker.
   Groeten,
   Hannie

   Verwijderen
 8. Geweldige serie Coby, mooi om hem met prooi te kunnen fotograferen.
  Jammer voor het vogeltje, maar het is puur natuur.
  Bij mij had die niks te pakken, maar zou het graag vast willen leggen met de camera.
  Eten moeten ze toch of het in je tuin is of ergens anders.
  Mooie serie om te zien.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ach ik voelde wel een traantje komen bij mij maar het is zoals Tinie zegt ze moeten ook eten dus prik ik er maar doorheen !
  De serie is top !
  Groeten , Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Coby wat een mooie serie. Je hebt deze buitenkans tenvolle benut. Zelf had ik ook het geluk bij mijn voederplek bij het vakantiehuisje. Alleen is er toen geen prooi geslagen!! Zie mijn blog http://benvandenbroek.blogspot.nl/2013/03/vrachelseheide-oosterhout.html
  Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja, ook dit hoort bij de natuur. Gelukkig was het arme vogeltje al dood want zo'n beestje zien vechten voor zijn leven lijkt me geen pretje om te zien. Dit plukken van de sperwer, kan ik wel zien, en dat is toch wel heel mooi om mee te maken. En dan die sperwer zo dichtbij, dan mag je jezelf echt gelukkig prijzen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De 2de helft is nog indrukwekkender als de eerste. De natuur is kei hard en wij mensen hebben het daar soms moeilijk mee, maar Coby wat een prachtige foto's.
  Vr. gr. J.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ja, dat is de natuur Coby! Eten of gegeten worden! En helaas voor dit kleine vogeltje als je onderaan de voedselketen staat. Maar een geluk voor jou dat de sperwer op steenworpafstand van jou vandaan was!
  En jou kennende heb je geen stenen bij je maar een camera om dit tafereeltje vast te leggen.
  Mij is dit nog niet overkomen! Ik denk dat ik ook maar eens een (verlang)lijstje ga maken!

  Groet,
  Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik kan me helemaal voorstellen hoe je dat onder in je buik voelt, dat je dit cadeau van de natuur kreeg, Coby. Alleen, daar ben ik "ik" voor, waarom vind je een musje minder erg dan een wonderschone appelvink? Ze hebben eenzelfde kloppend hartje.... Verder alleen maar alle goede wensen voor je....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik weet dat alles je even lief is Anne, dat is het mij ook. Ik vind een musje dan ook niet minder waardevol dan een Appelvink. Er zijn echter veel meer Huismusjes dan Appelvinken en daarom was ik blij dat er niet zo'n schaarse Appelvink werd gepakt.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 15. Hoi Coby...

  Het is een prachtige rover om te zien., maar ben toch
  blij dat hij in jou tuin zit en niet in de onze..
  ik zie hij zat idd op een moeilijk plekje uitgezocht
  maar het is jou prima gelukt er mooie opname van te maken...
  Wij hebben hier altijd te maken met 10tallen katten..
  daar word ik helemaal zat van...
  ben erg benieuwd hoe het verder gaat bij jou in tuin!
  misschien komt het voorjaar net op tijd, kan hij op andere plekjes
  weer wat voedsel vinden...

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Nou zeg! Dat is nog een een kadootje! Een sperwer die model komt zitten.....fantastisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat en geweldige ervaring en inderdaad zie ik het liever een sperwer doen dan een kat, het eerste vind ik meer 'de natuur'.
  Wat een prachtige foto's heeft het opgeleverd!
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Coby,

  ik moest eerst wel even slikken maar
  aan de andere kant hoort het ook thuis in het natuurlijke
  leven van onze gevederde vrienden.
  Wel machtig mooi om een sperwer in je tuin te hebben.
  Bovendien wisten je vogels op de voedertafel dat
  er gevaar heerste want ze waren al op hun hoede gezien de
  vele schrikreacties die ze al hadden.
  Ik denk ook dat het een mus is (foto 7).
  Verder werkelijk een super serie.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Coby,


  Prachtig wat een unieke kans!!
  Super mooie foto's mag je trots op zijn!!

  Groetjes Greetje

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik heb vorig jaar een soortgelijk beeld bij mij in de tuin gehad, maar dan met een tortelduif als prooi. Kijk nog maar eens in mijn blog van 6 april 2012:
  http://dommelvos.blogspot.nl/2012/04/onverwachte-luchtaanval.html?showComment=1333737046994#c6492107112180851301

  Ik vond het een bijzondere belevenis, vergelijkbaar met wat jij hier laat zien. Mijn versie heb ik toentertijd niet bewerkt waardoor deze wat donker is uitgevallen. Ik vond het heel bijzonder om dit in mijn eigen tuin te zien.

  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Coby,
  Wat een geluk ( hoewel niet voor het vogeltje ) zoiets van dichtbij voor de lens te krijgen. Een pracht serie! Bij mij vliegt hoog in de lucht regelmatig een sperwer over zodat de hele club de heg in schiet of verder weg en ze de hele dag angstig blijven.
  Groet,
  Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Dat is nog eens wat anders op de schutting dan een tortelduif! Ik zie het helemaal voor me, enerzijds alles willen volgen en anderzijds als een gek met de camera in de weer. :D
  Ik heb genoten van je verhaal en je foto's. Groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Unusual scene, unusual bird. I am greeting

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Appelvinken op de voerplek nu weer een sperwer, het wordt steeds gekker ;) Straks krijgt je tuin nog een "natuur gebied" naam. :P

  BeantwoordenVerwijderen
 25. O, wat gaaf Coby, die tuin van jou is wel populair.
  Ik mag al blij zijn als ik een Merel zie in mijn tuintje.
  Geweldig om te zien, dank je wel voor het delen,

  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hai Coby,

  Uiteraard ook nog even een niet jaloerse reactie ;-)
  Nou snap ik wel waarom jij zoveel voer in je tuin strooit;-)
  Dit zijn natuurlijk wel de hele grote krenten uit de pap, want wat een prachtige serie zeg.
  Uiteraard moet je wel de mazzel hebben dat de vogel net op jouw schuttinkje gaat zitten, maar daar heb je zeker optimaal gebuik van gemaakt.
  Jaloers makende serie, zo mooi....

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hey Coby,

  Poeh hee, dat is nog eens een horrorfilm in jouw tuin. Die kop van die sperwer kijkt inderdaad niet echt vriendelijk.

  Geweldig mooi, arme kleine vogel, maar in de natuur is het eten en gegeten worden. Daar hebben wij als mens geen last van.

  Een hele mooie serie, weer afstrepen van je wensenlijstje.

  Leuk dat je foto is geplaats op de SOVON Site.

  Fijne zondag,
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hoi Coby, ik kan me heel goed voorstellen dat het moeite kost om rustig te blijven als dit tafereel zich in je eigen tuin voordoet. Ik denk dat ik van de opwinding alle foto's zou verprutsen. Dat heb jij gelukkig niet gedaan, zodat ik even kan genieten van deze prachtige sperwer met zijn indringende blik.
  Tja, je bezoekers van de voedertafel zijn niet veilig, maar de sperwers moeten toch ook eten...
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Enkele winters geleden zat er bij mij in de buurt ook een jonge sperwer in zijn eerste winter.
  Ik ben honderden meters in de omtrek de enige die vogels voert, dus op de voederplekken in mijn tuin is het dan ook steeds uiterst druk.
  En die winter heb ik dus ook aan 'indirect vogels voeren' gedaan: De kleine vogels kwamen de voederplek bezoeken, en vormden op hun beurt soms het middag- of avondmaal voor die jonge sperwer.
  Ik heb hem een paar keer zien slaan, meestal vanachter het raam.
  Maar in het vroege voorjaar liep ik door de tuin, en daar vlogen een paar van de sierduifjes van de buurvrouw rond. En op hooguit vijf meter van mij vandaag werd er plots eentje gegrepen door die sperwer.
  (Is het heel erg gemeen van me, dat ik eigenlijk stiekem blij was dat er geen wilde vogel gepakt was? De buurvrouw was ontroostbaar...)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland