Weet jij hoe je ademhaalt?

Ademen is van levensbelang, als we geen ademhalen gaan we dood. Wist je dat een mens gemiddeld zo'n 850 miljoen keer in en uit ademt tijdens zijn leven? Het is daarom maar goed dat de ademhaling via het autonome zenuwstelsel “automatisch” gaat. We hoeven er dus in principe niet over te denken dat we adem halen, of toch wel…?
We gebruiken vaak de term “adem-halen”, wat impliceert dat we actief betrokken zouden zijn bij onze ademhaling. Door wat je doet en hoe je leeft heb je inderdaad grote invloed op je wijze van ademhalen.


Stress
Weet jij hoe je adem haalt, let je daar wel eens op? Vooral als je van jezelf weet dat je een druk, stressvol  bestaan leidt is het goed om eens bij je ademhaling stil te staan. Stress zorgt ervoor dat je sympatische deel van het autonome zenuwstelsel wordt geactiveerd en dat je hele lijf in de “actieve modus” komt. Ook je ademhaling wordt daarbij beïnvloed, je gaat hoger, sneller, oppervlakkiger en onregelmatiger ademhalen.
Stress is op zich niet slecht en kan en je helpen om meer te kunnen presteren, als stress echter niet wordt gevolgd door voldoende ontspanning, blijf je in de “actieve modus” staan en dat kan allerlei vervelende klachten opleveren. Soms raak je zo gewend aan stress dat je niet eens opmerkt dat je niet weer (volledig) tot ontspanning komt, of je negeert simpelweg de signalen, zoals onrust, pijn in nek of schouders, voortdurende vermoeidheid, hartkloppingen en prikkelbaarheid, totdat er zoveel klachten zijn dat niet meer te negeren valt.


Ademhaling
Het goede nieuws is dat je met je ademhaling actief en bewust invloed kunt uitoefenen op je autonome zenuwstelsel. Door eenvoudige ademoefeningen kun je ervoor zorgen dat het parasympatische zenuwstelsel actief wordt en je kunt ontspannen.
Een hoge, snelle en oppervlakkige ademhaling, met het accent op de inademing activeert het sympatische zenuwstelsel. Daarentegen zorgt een rustige, lage ademhaling  met accent op de uitademing ervoor dat het parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd.


Oefening
Wil je eens uit proberen hoe je met ademhaling meer rust en ontspanning kunt krijgen, doe dan eens de volgende oefening:
Ga ontspannen rechtop zitten op een stoel, met je schouders ontspannen en laat je handen rusten op je buik. Begin je ademhaling met een uitademing, adem rustig uit met je lippen wat getuit en laat een f-klank horen als je uitademt en span je buikspieren zachtjes aan terwijl je handen meegaan met de beweging. Adem zover uit tot de lucht “op” is, forceer niet, het is geen wedstrijd. Ontspan dan geleidelijk je buikspieren en voel hoe daardoor je buik zich weer vult met lucht en je handen naar buiten worden geduwd, dus niet actief inademen, alleen je buikspieren rustig ontspannen! Vervolgens weer uitademen enzovoort. Doe dit minimaal 5 minuten en voel dan eens wat het met je heeft gedaan, hoe je je nu voelt.

Heb je vragen over ademcoaching neem dan gerust contact met me op. Het optimaliseren van je ademhaling kan een enorm positieve invloed kan hebben op de kwaliteit van je leven.


Reacties

  1. Heel interessant om te lezen, iets wat zo vanzelfsprekend is , blijkt toch helemaal niet zo makkelijk, zeker als je er bewust mee aan de slag gaat. Ik heb bovenstaande oefening via een meditatieworkshop op mijn werk gedaan, viel niet eens mee, en je moet ook echt de rust en tijd ervoor nemen, anders werkt het niet. zittend in de duinen doe ik het ook wel eens, dan kom ik helemaal tot rust.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha leuk te horen dat je ervaring hebt met de genoemde ademoefening. We zijn ons vaak helemaal niet bewust hoe we ademhalen en als we ons dat opeens wel bewust op onze ademhaling richten, moet dat vaak in eerste instantie ook weer wennen. Meditatie is een geweldig middel om je goed bewust te worden van je ademhaling. In de mediatietrainingen en workshops die ik geef heeft ademhaling ook een heel belangrijke rol. Helemaal prachtig dat je de ademoefeningen ook in de natuur doet, zo laat jij mooi zien hoe alles wat ik in Natuurkieker Natuur en Welzijn aanbied inderdaad, zoals ik zelf ook vind, helemaal bij elkaar passen/horen.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  2. Ik ben mij heel bewust van mijn ademhaling, ik heb Asma dat is echt geen pretje.
    Verder doe ik ook aan Yoga en let heel goed op mijn ademhaling, maar in het dagelijkse leven is dat lastig, ik zit vaak vol met slijm wat er niet uit gaat.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja astma is lastig en gaat helaas niet over, wel kun je met ademoefeningen vaak nog veel verbeteren.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  3. Hai Coby,

    Ook ik ken die oefening, omdat ik zo'n 20 jaar geleden, vanwege stressvolle situaties, last kreeg van hyperventilatie. Geen pretje zoals je ongetwijfeld weet, maar gelukkig met de juiste ademhaling wel onder controle te krijgen.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn te horen dat je baat hebt gehad bij de oefening, hyperventilatie is inderdaad een vervelend probleem, waarbij goede ademoefeningen zeer nuttig kunnen zijn om te leren weer op de juiste manier te ademen.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland