Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje kent vele kleurvariaties

Dit keer een blog over het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje, een soort die van oorsprong afkomstig is uit Azië. Men dacht iets heel goeds te doen door de beestjes te gaan inzetten als natuurlijke bestrijders van luizen op de gewassen in de kassen. Inmiddels is men er in vele landen in Europa wel van doordrongen dat het een grote fout is geweest deze kleurrijke kevertjes hier naartoe te halen.





De lieveheersbeestjes deden hun werk in de kassen prima, maar helaas ontsnapten er exemplaren die zich vervolgens prima thuis bleken te voelen in ons Nederlandse klimaat en natuur. De veelkleurig Aziatische lieveheersbeestjes vermeerderen zich explosief en men heeft ontdekt dat ze daardoor een bedreiging vormen voor de inheemse soorten, waarvan ze zelfs de larven opvreten. Er wordt nu in verschillende landen onderzoek gedaan hoe deze diertjes in toom gehouden kunnen worden, zie bijvoorbeeld dit artikel. Tegenwoordig worden er dus geen veelkleurige Aziatische lieveheersbeestjes meer ingezet om luizen te bestrijden, in plaats daarvan zet men nu op diverse plekken het inheemse tweestippelig lieveheersbeestje in. Ik vraag me af waarom ze niet eerder inheemse soorten zijn gaan inzetten en hoop dat dit succesvol zal zijn.


Voorlopig zullen we nog overal volop veelkleurige Aziatische lieveheersbeestjes tegenkomen en daarom maar eens een blogje aan ze gewijd. Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje doet zijn naam eer aan, ze kennen een ongekend aantal kleurvariaties. Het schijnt dat er wel meer dan honderd verschillende verschijningsvormen  zijn. Zoveel heb ik er nu niet gevonden maar toch wel een hele reeks. Hierboven zie je drie verschillende types samen op een foto en er wordt zo te zien gewerkt aan nog meer kleurvariatie.





Vlak bij mijn huis wemelde het van de veelkleurige Aziatische lieveheersbeestjes en het leek me leuk om op zoek te gaan naar zoveel mogelijk verschillende exemplaren. Wat al snel opviel is dat er een aantal hoofdvormen zijn met daarvan verschillende variaties. Zo zijn er oranje met negentien kleine zwarte stipjes, zwarte met twee of vier oranje stipjes en er zijn er oranje exemplaren zonder stippen.





Hierboven zie je wat andere kleurvarianten en zie je bijvoorbeeld ook dat de 19 zwarte stipjes soms aan elkaar zitten en (bijna) niet meer als 19 stippen zijn te onderscheiden. Ook de basiskleur varieert sterk van vaal oranjebruin tot intens oranjerood, kortom een soort van lieveheersbeestjes waar je flink van kan gaan twijfelen of het nu een variant is van het veelkleurig lieveheersbeestje of wellicht toch een ander soort lieveheersbeestje.




Er is nog een ander kenmerk waardoor je weet dat je met een veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje te maken hebt. Dat kenmerk is het halsschild, waar om het lekker eenvoudig te houden, ook drie vormen van voorkomen. Op de bovenste van de drie foto's zie je de zogenaamde" kattenpoot" meestal zijn het vier zwarte stippen rond een vijfde centrale stip,maar die vijfde is bij dit exemplaar bijna niet zichtbaar. Dan is er het schild waarbij aan de beide buitenzijden een groot wit vlak zit en de rest is zwart. En tenslotte zijn er exemplaren met een wit schild met daarop een zwarte "M".



Met zoveel lieveheersbeestjes bij elkaar leek het me dat het mogelijk zou moeten zijn om opvliegende lieveheersbeestjes vast te kunnen leggen. Dus naast het speuren naar varianten, zocht ik ook naar exemplaren die wellicht wilden opstijgen. Vaak zie je ze al wat met de vleugels bewegen en/of onrustig rondlopen voor ze dat doen, maar nu hadden ze het blijkbaar veel te goed naar hun zin.Welgeteld eentje gaf me de kans om welgeteld één foto te maken. Grappig was dat ik later op de computer zag dat ik ook per toeval een opstijgende vlieg had gefotografeerd. Het weer is nu beslist niet geschikt met de kou en de wind maar ik wil nog wel  proberen of er nog betere vliegbeeld zijn te maken en het zou mooi zijn als er ook nog wat beelden gemaakt kunnen worden met wat zachter licht.


Tot slot nog even een foto die laat zien waarom deze soort indertijd ook al weer naar Nederland werd gehaald. Luizenbestrijders zijn het en daarom waren ze hier rondom mijn huis nu ook massaal aanwezig. De wilde seringen bloeiden volop, maar zaten ook vol met luizen en daar zijn de kleurige kevertjes echt dol op. Ook een paring weerhield dit vrouwtje er niet van om flink door te vreten van de luizen.








Reacties

  1. Ach ja... globalisering bij mens en dier. Je houdt het niet tegen. Het begint met wat 'gastarbeiders' en voor je het weet zitten ze overal, maar zolang ze zich netjes gedragen is het toch geen ramp? Het is in ieder geval goed voor fraaie plaatjes, met de eerste als mooiste. Die vliegbeelden komen vast nog wel. Lijkt me een flinke uitdaging, maar staat ook nog op mijn lijstje.
    Groet, Dick

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Frans van Woerkom24 april 2017 om 03:49

      Je hebt het vast niet over de invasieve soort die in de 16e eeuw America en Australië overwoekerde en de locale soort bijna uitroeide.

      Verwijderen
  2. Mooie serie van de lieveheersbeestjes.
    Ik heb nooit geweten dat er zoveel varianten waren.
    De eerste vind ik echt prachtig.
    Wie weet lukt op opvliegende nog wel een keertje.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat zijn er veel verschillende en wat heb je ze weer mooi gefotografeerd Coby.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hai Coby,

    Een echt Natuurkiekerblogje wederom. Een deel wist ik al van een vorig blogje van jou, maar nu toch weer wat extra info. Mooie bijbehorende foto's en natuurlijk vooral die van het opstijgende diertje is fraai. Je zou eens een klein wit parapluutje moeten aanschaffen. Dan kun je dit soort onderwerpjes in de schaduw zetten en zodoende de schittering van de zon vermijden. Maakt de foto's nog mooier. Heerlijk blogje.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie René. Zo'n wit parapluutje heb ik, maar was in dit geval niet te gebruiken of ik had er iemand bij moeten hebben die het parapluutje zou vasthouden.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  5. Hoi Coby,
    Het is niet nieuw dat uitheemse soorten de plaats innemen van inheemse soorten. Het is alleen wel spijtig als de inheemse soort daardoor verdwijnt. Veel variatie is er wel bij de lieveheersbeestjes. Het zal een hele klus geweest zijn om ze zo op de plaat te krijgen zoals je graag wilt. Het resultaat mag er zijn. De info maakt het een compleet verhaal.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Coby,
    het is inderdaad waar wat je schrijft maar toch mag ik deze lieveheersbeestjes erg graag zien. Waarschijnlijk zou ik er anders over denken als mijn gewassen (waarvan ik zou moeten leven) te grote schade op zouden lopen door deze diertjes.
    Je hebt een hele mooie verzameling bij elkaar gekregen en dit tezamen met je informatie verweven tot een zeer interessant blog.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Coby....
    prachtige blog, prop vol
    met lieveheersbeestje..prachtig
    gefotografeerd en wat een soorten..
    mooie info tussen de foto..
    de laatste foto vind ik super en de foto
    waar er eentje weg wil vliegen..
    super hoor!! (Y)

    groet Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een leuke blog en zoveel soorten lieveheersbeestjes.
    Ben benieuwd of het je nog gaat lukken een opvliegend LHBtje te fotograferen
    groetjes Ghita

    PS mooie nieuwe blog layout

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland