Een uitstapje naar urbanfotografie

Ik hou van oude vervallen gebouwen, het boeit me en laat me fantaseren over hoe het was toen het nog in gebruik was en wie er gewoont en/of gewerkt hebben.Vaak denk ik dan dat ik daar best foto's van zou willen maken, maar het bleef bij voornemens. Maar nu heb ik dan toch eens daad bij het woord gevoegd en heb een eerste poging tot urbanfotografie gedaan.
De eerste vraag die ik mezelf stelde was hoe je zo'n bouwval nu het best tot zijn recht kan laten komen. Als je geen ervaring hebt, zoals ik, komt het dan toch neer op eenvoudigweg van alles proberen. Zo heb ik een aantal opnamen omgezet naar zwart/wit, dat geeft sowieso al een extra desolaat sfeertje vind ik en heb daarbij de contrasten ook nog maar eens flink opgeschroefd.
Het is best vreemd als je zo door zo'n verlaten gebouw loopt, dit staat er al een tijdje zo en alle zaken van waarde zijn er in de loop der tijd wel uitgesloopt of uitgejat. Overal ligt puin en glas en de tegeljes die er ook nog lagen waren spekglad. De verf op de deuren bladderde af en dat vond ik wel fotogeniek, mooi hoe weer en wind zo zijn invloed heeft doen gelden.

Bij urbanfotografie wordt vaak in zwart/wit gefotografeerd, maar ook zie ik wel prachtige kleurenopnames voorbij komen. Het is de vraag wanneer je kiest voor zwart/wit of voor kleur. Ik ben daar nog niet en laat hierboven van een paar foto's maar eens zowel een gekleurde als een zwart/wit-versie zien.
Bij deze blauwe deur was het geen twijfel over kleur of zwart/wit, zo'n fraaie felblauwe kleur vormt een mooi contrast met de andere kleuren. En ook mooi de oude deurklink en de eenvoudige deurgrendel, een fraai detail en leuk om te zien dat die de enige afsluiting van de deur vormde.
Tot besluit nog een paar probeersels, ik vond het leuk om te doen. Best een uitdaging om te zoeken naar leuke fotogenieke plekjes en details. Ik denk dat ik het vast nog wel eens weer ga doen en zal me ook verder verdiepen in de technieken. Het is leerzaam om zo af en toe een uitstapje te maken naar heel andere fotografie-onderwerpen, maar hoe dan ook zal de natuurfotografie toch wel mijn hoofdmoot blijven, wat dat betreft blijf ik een echte natuurkieker.

Reacties

 1. ik ga beslist voor kleur, die oude vage doorleefde kleuren...te mooi om weg te laten, zwart wit alleen als t puur om de vorm gaat, maar dit is natuurlijk mijn persoonlijke smaak, ben benieuwd waar je voor kiest Coby, succes, t begin is veelbelovend!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het prachtig Coby, het zwart wit geeft een extra dimensie aan de bouwval.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, dat is héél wat anders, Coby. Het lijkt mij ook niet eenvoudig om spannende beelden te maken. Ik vind 9 en 13 het mooiste. Zelf heb ik het nog niet geprobeerd. Maar je hebt gelijk, je ziet soms prachtige Urban
  foto's voorbij komen. Wie weet, probeer ik het ook nog eens. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Coby,
  Dat is inderdaad iets totaal anders. Ik merk dat ik er niet zo warm voor loop, al doet niets af aan de kwaliteit van je foto's. Het onderwerp spreekt mij domweg niet aan. Overigens, als ik iets dergelijks bij andere culturen in het buitenland zie blijk ik er toch anders tegenaan te kijken. Dan inspireert het soms wel.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooi geslaagd project Coby. De blauw gekleurde deur met de klink en de spijkers vind ik zeer geslaagde foto's. Tja vroeger kon je gewoon de deur open laten zonder slot of met een touwtje door de brievenbus. Dat moet je vandaag de dag niet meer proberen.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Coby.
  Mooie serie foto's van de Urban fotografie.
  Ik merk dat er steeds meer van dit soort fotografie komt.
  Ik vind het heel mooi om te zien, maar zal het zelf niet zo snel fotograferen.
  Ik ga hier echt voor de kleuren foto's, geven net even dat beetje extra aan de foto'
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Coby dit lijkt mij nog niet eenvoudig maar deze serie is heel mooi ook in kleur is het echt mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige serie Coby. Ik hou het meeste van die in kleur, het 'verval' komt er veel beter op uit. Foto nummer 13 (de close up van het verroeste schuifslot) vind ik ijzersterk!
  Groetje, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk en inspirerend om eens heel wat anders te fotograferen, het is je goed gelukt! De kleuren komen ook mooi uit, ook door de nog kale takken van de bomen.

  Fijne dag! Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi om te zien Coby, al is het zeker heel wat anders dan anders.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De foto's met turquoise vind ik fraai! Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Coby,
  dit is ook echt geweldig om te doen.
  Gelukkig kan het wel en moet je wel vaak de locaties geheim houden. Ook kan en mag je niet overal zomaar naar binnen maar dat wist je natuurlijk al.
  Je laat hier echt hele mooie foto's zien en dit is ook echt een compliment hoor.
  Ik geef je ook gelijk even een link mee KLIK


  Kan je altijd even kijken als je wilt.
  Groetjes, Helma


  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Coby,

  Mooi uitstapje naar een hele andere tak van sport. Het is alleen jammer dat er weinig geschikte locaties zijn in ons land. In België kun je hiervoor beter terecht en helemaal in het oostblok. Daar staan hele mooie oude bouwvallige gebouwen. Van deze reeks vind ik de foto's 14 en 16 zeer fraai. Met de juiste bewerking kun je daar heel veel uithalen. Succes verder hiermee.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha, Coby,

  Ja, ook leuk om te doen! Vooral geverfde deuren en kozijnen met gebarsten verflagen. Vorig jaar in de Dordogne prachtige dingen gezien en op de kiek gezet. Misschien waag ik er nog eens een blogje aan. Wat is fotografen toch een leuke hobby en leuk om te zien hoe anderen er mee omgaan.

  Groet,

  Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik zie dat ik niet de enige ben met een blogpauze. Gelukkig zie ik op FB wel je filmpjes, waardoor ik aanneem dat er niets met je aan de hand is.
  Wat verrassend dit uitstapje naar de Urban, dat is wel heel wat anders, maar het lijkt me zeker heel leuk om te doen.
  De eerste drie foto's hebben het voor mij niet door het grote aandeel witte lucht, maar daarna worden de beelden steeds beter. Van de Z/W springt de 5e foto er uit.
  Bij de kleurenfoto's vind ik de detailopnames 12-13 heel sterk, en ook de laatste is voor mij een aansprekende plaat.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dit is toch iets heel anders,het heeft wel wat, maar ik zie toch liever jouw natuurfoto's.
  In deze serie vind ik de detailfoto's van de afgebladderde deur het mooist, en het doorkijkje (in kleur) van het raam, foto 7 en 9 , de kleur versie dus.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Waarom klepperen ooievaars